Puppy’s te koop: wees op uw hoede voor online verkoop


Is een puppy in huis halen de juiste keuze voor u?

Een puppy is schattig, en er één hebben staat gelijk aan veel plezier. Maar het bezitten van een puppy houdt ook een verbintenis in op gebied van tijd, budget en zorg. Honden kunnen 10 tot 15 jaar leven, afhankelijk van het ras. De kosten voor een gezelschapsdier kunnen variëren maar men moet bvb. toch rekenen op ongeveer € 1.000 per jaar voor een hond van middelmatige grootte.
Jammer genoeg tonen de meeste advertenties foto’s van schattige puppy’s, wat impulsaankopen in de hand werkt. Daar komt nog bij dat deze advertenties in veel gevallen slechts weinig bijkomende informatie bevatten.

Vijf welzijnsnoden

Tijdens de levensjaren van uw hond is het uw wettelijke verantwoordelijkheid om aan zijn noden te voldoen. Honden en puppy’s hebben 5 belangrijke dingen nodig om gezond en gelukkig te zijn:
 1. Een aangepaste levensomgeving
  Uw puppy of hond zal in een omgeving moeten leven die zijn gezondheid of welzijn niet in gevaar brengt. De puppy zal tevens de mogelijkheid moeten hebben om te schuilen en over de ruimte te beschikken om te oefenen en dingen te ontdekken.
 2. Aangepast voedsel
  Dit houdt in aangepast voedsel en geschikt drinkwater
 3. De mogelijkheid hebben om zich normaal te gedragen
  Puppy’s en honden moeten de mogelijkheid hebben om dingen te ontdekken, te spelen, mentale stimulatie te hebben, te lopen, te graven en te oefenen.
 4. Aangepast gezelschap indien nodig
  Sommige honden hebben het nodig om het enig huisdier te zijn in huis en kunnen soms niet omgaan met kinderen. Anderen vinden het heerlijk om het gezelschap te hebben van een andere hond om mee te spelen en te dollen en houden van menselijk gezelschap.
  Je zal je puppy moeten socialiseren in de omgang met andere honden en met mensen.
 5. Gezond zijn en beschermd zijn tegen pijn, lijden, kwetsuren en ziektes
  Als je huisdier ziek wordt of gekwetst is zal je de hulp van een dierenarts moeten inroepen. Het is tevens van belang dat je er als eigenaar van een huisdier voor zorgt dat uw puppy of hond goed gesocialiseerd en opgeleid is, teneinde hem te behoeden voor situaties die hem intense schrik of angst kunnen bezorgen.Beslissing over welk soort hond je wilt

De diverse hondenrassen hebben een variëteit aan vereisten. Als je op zoek bent naar een specifiek ras doe dan eerst voldoende opzoekwerk om er zeker van te zijn dat een bepaald ras past bij jouw levensstijl. Als je op zoek bent naar het advies van een expert ga dan te rade bij een lokale dierenarts of bij een vereniging voor dierenbescherming.

Ga na of uw huis aangepast is aan een hond van een zekere grootte en doe bovendien voldoende opzoekingen naar gezondheidsproblemen die gekoppeld kunnen zijn aan bepaalde hondenrassen.

Neem je een puppy als kerstgeschenk?

Alhoewel een kwispelende puppy met een strik rond onder de kerstboom een speciaal, hartverwarmend idee is, toch is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat het een geschenk is dat je aandacht en je zorgen zal nodig hebben voor de komende 10-15 jaar of langer. Eens de opwinding rond Kerstmis verdwenen is, is de puppy – met alle nodige zorgen en kosten die dat met zich meebrengt – van jou voor de rest van zijn leven.

Heel wat verenigingen voor dierenbescherming waarschuwen er voor dat de eindejaarsperiode niet de geschikte periode is om een puppy in huis te nemen. Puppy’s hebben de klok rond aandacht en training nodig, wat je waarschijnlijk niet kan geven tijdens de drukke Kertmis- en eindejaarsperiode.

Puppy’s hebben socialisatie, routine en training nodig tijdens hun eerste levensweken. Als ze geïntroduceerd worden in een luide, drukke en onregelmatige omgeving rond Kerstmis, dan kan dat blijvend effect hebben op hun gedrag en hun gezondheid. Het is beter een puppy in huis te halen tijdens een kalmere periode, wanneer het in huis rustig is en je de volle aandacht kan geven aan training en verzorging.

En tenslotte, heel wat kwekers met slechtere bedoelingen, zullen profiteren van de vraag naar puppy’s rond de Kerstperiode. Het kan zelfs een uitdaging zijn om tijdens deze periode “slechte” kwekers te vermijden. Kwekers met een goede reputatie zullen niet toelaten dat hun puppy’s naar een nieuwe thuis gaan gedurende de Kerstperiode. Een puppy kopen voor Kerstmis voedt alleen maar nog meer de illegale handel van broodfokkers. En je loopt bovendien het risico dat je puppy al na een paar dagen ziek wordt of in het slechtste geval sterft.

BelgPAAG raadt aan om geen puppy te kopen als kerstgeschenk. Het is beter te wachten tot het wat rustiger wordt. Besteed voldoende tijd aan opzoekingen naar het geschikte ras en de geschikte kweker.Waar haal je een puppy?


Online-advertenties voor puppy’s: hoe veilig zijn die?

Kwekers zonder scrupules gaan soms heel ver om de echte herkomst van hun puppy’s te verbergen.

Daarom raden we nieuwe eigenaars van huisdieren heel sterk aan om uitgebreid opzoekwerk te doen en bij elke twijfel of verdachte advertentie de aankoop stop te zetten.

Vermits er geen enkele zekerheid bestaat over het feit of een online geadverteerde puppy van een verantwoorde kweker komt volgen hieronder een paar zaken waar men moet op letten bij het consulteren van online advertenties.

Advertenties voor puppy’s moeten zeker het volgende bevatten:

Nog een paar andere belangrijke punten:


Als je één van deze problemen vaststelt, meldt dit dan meteen aan de websitebeheerder en aan een lokale autoriteit

Wat moet je doen als je de geschikte puppy gevonden hebt?

Vraag om de puppy en de omgeving waarin hij/zij leeft meer dan één keer te mogen bezoeken. Een kweker met een goede reputatie zal maar wat blij zijn om jou de puppy te laten bezoeken alvorens je hem/haar meeneemt naar zijn/haar nieuwe thuis, en zal er zeker willen van zijn dat zijn puppy naar een goede thuis gaat.

Op het ogenblik dat je de puppy ontmoet:
Welke documenten moeten met de puppy meegegeven worden?

Verlaat de kweker niet zonder:

Als je een hond koopt met een stamboom:

Hieronder de websites van de stamboomverenigingen in België:
BelgPAAG

GET IN TOUCH WITH BELGPAAG
info@belgpaag.be